Våra hundar skänker oss villkorslös kärlek, lojalitet och glädje. Vi tar hand om dem och ser till att de har ett långt, värdigt och hälsosamt liv.
Därför är det svårt när hunden skadar sig, insjuknar eller blir gammal. I många fall finns det adekvat vård att få som gör att livet kan fortsätta ett tag till.
Det finns dock tillfällen då hundens livskvalitet försämras till den grad att avlivning är den enda utvägen.
Tyvärr har två av mina hundar behövt avlivas varav en var relativt nyligen, dock har de både fått uppleva hög ålder.
I den här artikeln har jag samlat fakta och råd om avlivning, bland annat vad det kostar att avliva en hund men även hur det går till.
På så sätt kan jag förhoppningsvis underlätta för dig som behöver fatta det tunga beslutet om avlivning, när den dagen kommer.
Så går det till att avliva en hund
Avlivning sker oftast på ett djursjukhus och övervakas av din veterinär. Veterinären kommer att förklara i detalj vad det är som händer under hela processen.
- Lugnande spruta
- Hunden somnar och blir medvetslös
- Veterinären sätter en kanyl i frambenet
- När du är redo injeceras avlivningsvätskan
- Hunden drabbas av eventuella muskelsammandragningar
- Allting är över…
Du bestämmer själv om du och din familj vill vara med under själva behandlingen. För vissa hundägare kan sorgen vara överväldigande, medan andra ser det som en tröst att få vara med sin älskade hund till slutet.
Processen börjar med en lugnande spruta som gör hunden dåsig och som verkar i cirka 15 – 20 minuter.
Medlet ger hunden en lugn övergång från medvetande till medvetslöshet, där hunden faller i en allt djupare sömn. Under tiden kan du sitta nära, trösta din hund och ta sista farväl.
Veterinären sätter i en kanyl i frambenets blodkärl där avlivningsvätskan ska sprutas in. När du känner dig redo får din hund en dos av narkospreparat (överdos av sömnmedel) som gör att hundens hjärtslag saktar ner.
Det leder till medvetslöshet inom några sekunder och döden inträffar några minuter senare. Veterinären kommer att kolla hjärtrytmen och ge mer preparat om det skulle behövas för att till slut bekräfta dödsfallet.
Vissa djur kan uppvisa muskelsammandragningar i flera minuter efter att döden inträffat. Andra kan även tömma tarmar och urinblåsa om de inte har blivit rastade innan.
Allt detta är helt naturliga processer som du inte behöver bekymra dig över.
Efteråt kommer din veterinär att fråga vad du vill göra med kroppen – om du vill ta hem och begrava eller kremera den. Mer om det lite längre ner i artikeln.
Vad kostar det att avliva en hund?
Det finns inga fasta priser på hur mycket en avlivning får kosta, utan det bestämmer varje inrättning som erbjuder tjänsten.
Generellt beror priserna på var i landet du bor samt var hunden avlivas, till exempel på ett allmänt djursjukhus, privat djursjukhus eller i hemmet. Även hundens vikt och försäkring kan påverka priset.
Att avliva en hund kostar mellan ca 900 och 2300 kronor. Om du även vill kremera din hund får du vara beredd att betala från 2700 till 3600 kronor.
Ett råd är att kontakta ditt försäkringsbolag och diskutera ämnet innan du bestämmer något.
När ska man avliva en hund?
Att fatta ett beslut om avlivning och låta sin kära hund somna in är aldrig lätt.
Samtidigt kanske du och din veterinär kommit fram till att det inte finns någon annan utväg för att undvika onödig smärta och lidande.
Nedan hittar du några vanliga symptom som kan tyda på allvarliga fel och lidande.
- Obotlig kronisk smärta (rådgör med din veterinär)
- Kräkningar eller diarré som orsakar uttorkning eller viktminskning
- Svårighet att stå upp eller gå
- Kronisk hosta eller andning
- Matvägran
- Inkontinens och omöjlighet att sköta sin hygien
- Tappat intresse för allt som var roligt förr (promenader, godis, leksaker och bus med familjen)
Bortsett från dessa symptom finns en rad obotliga sjukdomar som ofta är förknippade med smärtsam död, till exempel hjärt- eller njursvikt och cancer.
Vissa hundägare väljer att kämpa och ge sina djur alla nödvändiga behandlingarna. Andra föredrar att förkorta djurets lidande och väljer därför avlivning.
Precis som oss människor har även hundar bra och dåliga dagar.
En bra dag bland många dåliga får dock inte bli anledning till fortsatt lidande. Så var inte ledsen om den planerade avlivningen sker på en av de ”bra dagarna”.
Kremering – ett alternativ till traditionell begravning
Allt fler hundägare väljer idag att kremera sina avlidna djur istället för att begrava dem i en djurkyrkogård. Kremeringen är nämligen ett alternativ för den som vill behålla något av sitt älskade djur.
Vid kremering är använder man hög värme för att reducera kroppen till aska.
Hela processen – från det att du lämnar din hund för kremering tills det att du får tillbaka askan – tar cirka två veckor.
Askan måste svalna och därefter malas för att avlägsna alla metaller innan den kan läggas i en träurna.
De stora djursjukhusen har egna kremeringsugnar men det finns även privata aktörer som utför processen, men här är priserna oftast något högre.
Ett annat alternativ är att välja ett avfallskraftverk som har specialugnar för kremering av djur. De har välutarbetade rutiner för separat kremering om du så önskar.
Allmän och separat kremering
Det finns två typer av kremering du kan välja mellan.
- Allmän kremering (450 – 1150 kr) – Detta alternativ är för dig som av olika anledningar inte vill ta hem askan efter din hund. Djuret kremeras då tillsammans med andra djur och efteråt sprids askan i en minneslund på förrättningens område.
- Separat kremering (500 – 2300 kr) – Väljer du separat kremering är det bara din hunds kropp som finns i ugnen. Du kan sedan ta hem urnan och hantera den som du önskar.
Priserna avser själva processen och kan variera beroende på vem du anlitar och på hur mycket din hund väger. Till det kan det tillkomma kostnader för urna, namnskyltar och så vidare om du vill ha det.
Askan efter en kremering anses vara 100 procent steril och har ingen negativ miljöpåverkan. Därför kan du begrava den hemma hos dig, på en djurkyrkogård eller sprida den där du önskar.
Kort om hundens livscykel
Hundens livscykel är betydligt kortare än människans, men trots det går vi igenom samma livsperioder.
Du kommer hem med en valp som snart blir unghund för att sedan mogna och nå ålderdomen. Ofta använder man sig av hundår för att hålla ett öga på vart de befinner sig i sin livscykel.
Hur gammal är min hund?
Räkna ut hundens ålder i vår kalkylator
Hur länge din hund kommer att leva beror på många olika faktorer, till exempel ras, storlek, genetiska anlag och rasegenskaper. Små hundar lever generellt sett längre än stora hundar och blir ofta 15 – 17 år. Större hundar blir sällan äldre än 10 – 13 år.
I och med att medicin och behandlingsformer utvecklats i en rasande takt lever dagens hundar längre än någonsin förr. Tikar steriliseras oftare (om de inte används i avel) och specialkost har förbättrat livskvaliteten bland många äldre hundar. Dessutom har hundrehab, så som gymnastik och simning, gett många skadade hundar en ny chans i livet.
Det kan vara en god idé att informera sig om den ras din hund tillhör. Då vet du i vilken fas hunden befinner sig, vad du kan förvänta dig av den och vilken hjälp den kan behöva.
Att tänka på vid avlivning av hund
Att besluta att avliva en älskad hund är bland det svåraste en hundägare kan uppleva. För att underlätta hela processen vill jag ge dig några värdefulla råd längs vägen.
- Hitta en klinik – Bestäm hur och var du vill att behandlingen ska ske. Om du även vill kremera hunden kan du välja en mottagning som erbjuder båda tjänsterna. Fundera över om du vill ha allmän eller separat kremering.
- Kontakta ditt försäkringsbolag – Om din hund är försäkrad bör du kontakta ditt försäkringsbolag inför avlivningen för att se vad som gäller. Tänk på att du sällan får ersättning för avlivning om hunden är för gammal.
- Avlivning i hemmet – Vissa hundar avskyr veterinärkliniker och blir stressade av miljön. Då kan det vara en god idé att låta behandlingen ske i hemmet där hunden känner sig trygg.
- Ta farväl i lugn och ro – I väntan på proceduren är det bra om alla i familjen har en privat stund med hunden för att ta farväl.
- Förklara för de små – Om det finns småbarn i hemmet rekommenderar jag att du förklarar beslutet för dem och hjälper dem genom sorgeprocessen.
Var med hunden hela vägen (om du orkar) och låt ditt ansikte var det sista din hund ser.