Köpguide: Så väljer du rätt hundfoder för just din hund

Denna artikel innehåller annonslänkar

Att välja rätt hundfoder åt sin älskade hund är inte helt lätt. Speciellt inte om du är ägare till en ny hund som du inte lärt känna ordentligt än.

Det finns väldigt många olika märken att välja mellan, så redan där börjar det svåra. Vilka märken har hög kvalité på sitt foder, vilka märken är mest prisvärda och vilka märken har ett innehåll som är bäst för just min hund? Ska jag välja torrfoder eller färskfoder?

Frågorna är många.

Jag tror du håller med mig när jag skriver att man blir trött av bara tanken på att spendera en massa tid på att leta efter svaren på alla dessa frågor.

Men bara lugn, jag har redan spenderat all den tiden när jag letade efter bra hundmat till min kära kompanjon och jag passade då på att dokumentera allt.

Jag länkar till de märken jag tycker är bra och prisvärda nedan, de är listade helt utan inbördes ordning.

Men fortsätt gärna läsa så går jag mer in på djupet hur jag tänker kring val av hundfoder.

Innehållsförteckning

Köpguide: 10 saker att tänka på när du väljer hundmat

  1. Kontrollera innehållsförteckningen
  2. Välj foder med högt köttinnehåll
  3. Undvik utfyllnadsmedel och biprodukter
  4. Vill jag att min hund ska äta spannmål eller inte?
  5. Torrfoder eller färskfoder?
  6. Särskilda överväganden vid olika hälsotillstånd
  7. Välj gärna ekologiskt hundfoder om möjligt
  8. Valpfoder eller vuxenfoder?
  9. Hur mycket mat och hur ofta ska min hund äta?
  10. Pris i förhållande till antal portioner

1. Kontrollera innehållsförteckningen

Du vill helst ha ett helfoder, det vill säga ett foder som täcker hela hundens näringsbehov. Det ska alltså innehålla kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler.

Växande och aktiva hundar behöver mycket protein för att bygga starka muskler. Protein hittar du främst i foder baserat på kött.

Kolhydrater är det som ger hunden energi men även välbehövliga fibrer. Fibrerna är viktiga för att hundens mage ska fungera. Men var försiktigt, för mycket kan göra att de börjar släppa lös de där illaluktande fisarna som vi nog alla har råkat ut för.

Fett är en viktig del av hundens näringsintag eftersom det hjälper till med upptaget av fettlösliga vitaminer. Fett innehåller också mycket energi. Om fodret du väljer har hög fetthalt brukar det betyda att hunden inte behöver äta lika mycket som med ett mer fettsnålt foder.

2. Välj foder med högt köttinnehåll

Hundar är primärt köttätare så fodret bör därför reflektera detta. Första ingrediensen bör därför vara någon form av kött.

På förpackningen brukar de anges hur många procent kött hundmaten innehåller. Personligen brukar jag titta efter en så hög procentsats som möjligt.

3. Undvik utfyllnadsmedel och biprodukter

Billigare märken, ofta de vanliga som finns i mataffären, fyller gärna ut hundmaten med spannmål och andra ospecificerade biprodukter. Dessa märken tycker jag att du ska hålla dig borta från.

4. Vill jag att min hund ska äta spannmål eller inte?

Det finns många kontroverser kring spannmål eller inte spannmål i hundfoder. Flera tillverkare av hundmat menar att spannmål inte är ett problem för hunden medan andra satsar hårt på spannmålsfritt.

Jag tänker så här ur ett för mig logiskt perspektiv.

Hundar lär inte vara genetiskt anpassade för att äta större mängder spannmål. Dels har de inte tänderna för att mala sönder kornen och naturligt ser du knappast en hund frivilligt springa ut på en åker och börja tugga i sig säd.

Något kadaver (kött) lockar dock betydligt mer, eftersom vi bor i skogen vet jag detta av erfarenhet. Vår hund kommer bärandes på lite rester från något djur då och då som han hittat i skogen.

Han är också duktig på att hämta morötter direkt ur odlingsbädden, vilket jag inte alltid är så glad för…

Det finns en studie som visar på att vete kan hjälpa till att förbättra nedbrytningen av protein hos hundar. Men vete är också med på listan över saker som kan ge allergiska reaktioner hos hundar. [källa]

Så ska du välja ett spannmålsfritt alternativ eller inte?

Det finns inget definitivt ja eller nej på den frågan.

Personligen föredrar jag spannmålsfritt och tycker det känns mest logiskt. Prova gärna spannmålsfritt om din hund har problem med dålig mage eller eksem, det gjorde stor skillnad får vår hund. Annars gör det som känns mest lämpligt för dig men håll nog koll på din hunds välmående.

5. Torrfoder eller färskfoder?

Här är det mer personlig preferens hos dig och din hund som styr. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Men så länge du väljer ett högkvalitativt märke är båda ett bra val.

Fördelen med torrfoder är att det är lätt att förvara, har lång hållbarhet och det är lätt att ta med sig. Färskfoder, eller våtfoder som det också kallas, behöver förvaras fryst.

Fördelen med färskfoder är att det innehåller mer fett så du behöver ge mindre av det till din hund och att det smakar generellt sätt mer än ett torrfoder.

Om du har en hund som är kräsen av sig kan färskfoder därför vara någonting för dig att prova.

Färskfoder kan du bland annat hitta hos företaget foderboxen, de levererar foder hem till dig (förutsatt att du bor på rätt ställe)

En potentiell nackdel med färskfoder är att det kan innehålla skadliga bakterier såsom salmonella och campylobacter. Eftersom färskfoder inte värms upp så att bakterierna dör kan det bli ett problem både för dig och din hund.

En undersökning gjord av SLU, sveriges lantbruksuniversitet, påvisade förekomsten av salmonella i ett flertal prov av färskfoder.

6. Särskilda överväganden vid olika hälsotillstånd

Om din hund har problem med hälsan eller vikten bör du anpassa foder efter det. Prata gärna med din veterinär för mer specifika råd.

Om din hund lider av övervikt och behöver gå ner i vikt finns det hundfoder med lägre kalorimängd att välja.

7. Välj gärna ekologiskt hundfoder om möjligt

Precis som med oss människor bör inte heller våra hundar få i sig bekämpningsmedel tycker jag.

Säkra gränsvärden vad gäller besprutning är satta utifrån människor men inte mindre djur. I och med att hundar har betydligt mindre kroppsmassa än människor bör de då också påverkas mer av besprutningen tänker jag.

Av den anledningen tycker jag ekologiskt är bäst!

Märket Magnussons har ett ekologiskt hundfoder som jag tycker är bra, du kan spana in det på deras hemsida.

8. Valpfoder eller vuxenfoder?

Valpfoder ges till hunden till den uppnått ungefär 80% av sin vuxenvikt, sedan kan du övergå till vuxenfoder. Övergången sker vid en ålder omkring 8 – 12 månader för små till medelstora hundar och 12 – 18 månader för stora hundar.

Tänk bara på att vänja in hunden försiktigt när du byter foder och håll koll på avföringen så att allting ser bra ut. Om din hund blir lös i magen eller på annat sätt få konstig avföring är det en indikation på att det nya fodret kanske inte riktigt passar för just din hund.

9. Hur mycket mat och hur ofta ska min hund äta?

Beroende på vilket foder du väljer kan mängden mat du ska ge din hund variera. På förpackningen står det angivet hur mycket du bör ge din hund i förhållande till ålder och vikt.

Mängden kan såklart variera bland annat beroende på hundens aktivitetsnivå så håll koll på hundens vikt och hull. Ge mer eller mindre vid behov.

Små hundar kan behöva äta 3 – 5 gånger om dagen medan det räcker med 2-3 gånger per dag för äldre hundar.

10. Pris i förhållande till mängden näring

Priset spelar stor roll vid val av hundmat. Du kan utan problem spendera över 10-tusen kronor per år bara på foder. Desto större hund du har desto mer pengar kommer du behöva lägga på mat.

Kostnad är en sådan sak som kan få dig att börja tänka mindre på kvalitén på hundmaten och kostnaden per portion.

Här gäller det att göra ett övervägande och jag vill ge dig ett litet tips. Fokusera inte bara på kostnaden per portion utan titta istället närmare på kostnad i förhållande till mängden näring.

Ett specifikt hundfoder kan vara betydligt billigare och innehålla lika många eller fler portioner än vad ett dyrare foder gör.

Det är nu du bör titta närmare på mängden näring i förhållande till priset.

Betalar du för ”tomma kalorier” det vill säga utfyllnad så som vitt ris och andra snabba kolhydrater. Eller är hundfodret rikt på näring i form av olika typer av kött och grönsaker?

Att välja det billigare alternativet är inte nödvändigtvis det mest ekonomiska i längden eftersom dålig mat kan göra din hund sjuk.

Att gå till veterinären är inte billigt och det är inte mediciner och specialmat heller. En sjuk hund kan bli väldigt dyr väldigt snabbt…

Som tur är har vi en väldigt frisk och kry hund som trots sin höga ålder inte visar några tecken på varken ålderskrämpor eller andra sjukdomar. Jag är övertygad om att maten vi ger honom har stor inverkan på detta.

Att lägga lite mer pengar för lite bättre kvalité på hundmaten tycker jag är en självklarhet för jag vill ju att min gode vän förtjänar att må bra och äta bra mat han med.

Slutsats

När jag letar efter hundfoder satsar jag själv på ett bra torrfoder med hög kötthalt, så lite konstiga tillsatser som möjligt och till ett rimligt pris. Men som jag nämnt tidigare är ett färskfoder lika bra så det är mer en fråga om personlig preferens.

Eftersom det finns så otroligt många olika märken av hundfoder tycker jag att du ska välja ett som du tycker uppfyller dina kriterier och börja där.

Här är några märken jag gillar:

Testa sedan fodret och var uppmärksam på hur din hund mår. För din hunds välmående är i slutändan det som bör avgöra vilket foder du väljer.

Ha koll på hundens aptit, päls, avföring, hull och allmänna välmående. Om du upplever att din hund mår bra och den tycker om sitt foder, då har du gjort rätt val!

Vad gillar du att använda för foder till din hund?

Hur hjälpsam var artikeln?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Röster: 17 , Genomsnitt 4.3/5

Inga röster än, bli den första!

Vad synd att du inte gillar artikeln!

Hjälp oss förbättra den

Vad kan vi göra bättre?