Låter det mycket när din hund går på golvet där hemma?
Om det låter som att hunden håller på att lämna stora rivmärken i golvet eller som att den steppar då är det dags att klippa klorna.
Precis som hos oss människor växer även hundens naglar (läs: klor) ut med tiden och om de inte slits ned kommer de behöva klippas.
För aktiva hundar, de som springer, gräver och på annat sätt sliter ned klorna behöver du inte klippa klorna mer än någongång då och då.
För mer passiva hundar och valpar behöver du däremot klippa klorna oftare.
Hur ofta behöver jag klippa klorna på min hund?
Det finns inget bestämt intervall hur ofta du bör klippa din hunds klor. Generellt behöver du dock klippa valpars klor oftare än en vuxen hund.
För att avgöra om din hunds klor behöver klippas ska du titta och lyssna efter följande saker:
- är klorna ovanligt långa
- är klorna slitna eller skadade
- låter det mycket när din hund går
Om du har en valp kan du ha som regel att klippa klorna en gång per vecka.
Det är såklart inget krav på något vis men genom att klippa valpens klor regelbundet lär du den att det inte är något att vara rädd för och det kommer bara gå lättare med tiden.
Vad händer om man inte klipper klorna på hunden?
Bra fråga – vad händer om du inte klipper dina egna naglar utan bara låter de växa?
Precis som med en själv har långa naglar lättare för att böjas och brytas av, detta kan vara en smärtsam historia. Det samma gäller för din hund.
Långa klor har lättare att fastna vilket kan göra att de skadas eller bryts av.
Vissa hundar har problem med sköra klor vilket gör att de är extra känsliga för om de blir för långa. Om din hund har lätt för att bryta eller skada klorna bör du se till att hålla dom korta genom att klippa klorna regelbundet.
En klo som bryts av behöver inte vara ett problem men det beror lite på hur den bryts av. Ett rent klobrott är ingen fara, bara klipp till klon så att den inte är vass.
Om det däremot börjar blöda, om klon pekar snett eller om hunden börjar halta och uppvisar tecken på smärta kan du behöva uppsöka vetrinären. I värsta fall kan klon behöva avlägsnas.
Ta ett samtal med din veterinär först, tjänster som FirstVet är väldigt smidigt för sådana här tillfällen (är en app till din smartphone), så slipper du köra in till djursjukhuset i onödan.
Så klipper du klorna på hunden – Steg för steg
Att klippa klorna på hunden kan kännas jobbigt, både för en själv och hunden. Det är långt ifrån alla hundar som tycker det är en behaglig upplevelse.
Köp en bra klotång – det kommer göra processen mycket lättare!
Det första du behöver innan du klipper hundens klor är en vass klotång som är anpassad för storleken på din hund.
Jag använder den här klotången jag köpte på Dogman. Den håller sig vass länge och är lätt att ha bra precision med.
Det är viktigt att du har en vass klotång, slöa tänger klämmer ihop klon och det blir inget fint snitt.
En slö klotång kan vara en anledning varför din hund inte gillar att få sina klor klippta, investera därför in en bra klotång.
Om du bara har en liten valp räcker det bra med en vanlig nagelklippare i början.
Så här klipper du klorna på din hund
- Se till att hunden är lugn och avslappnad – Du kommer behöva hålla i hundens tassar vilket är mycket enklare om hunden är medgörlig. Jag brukar klippa klorna när vi kommit hem från en långpromenad för då är min hund Charlie ändå så trött så han bara hänger med.
- Ta ett bra grepp om hundens tass så att du tydligt ser klorna – Se till att ha bra belysning så att du ser vad du gör.
- Börja med att klippa lite i taget – Var försiktig så att du inte klipper för långt in, då kan du komma åt pulpan vilket kan göra ont och få det att börja blöda. Har din hund ljusa klor är det ganska lätt att se var pulpan börjar, du ser färgskiftningen i klon. Men om din hund har svarta klor är det svårare – var bara försiktig och klipp lite i taget så blir det bra.
- Glöm inte sporrarna på hundens framben – Jag vet inte hur många gånger jag glömt att klippa sporrarna. Så detta är bara ett vänligt kom-ihåg!
Här är ett bra klipp där du kan se hur det fungerar i praktiken.
Hur klipper jag klorna på en hund som inte vill bli klippt?
Jag nämnde det innan men bara att använda en vass klotång kan göra jättestor skillnad, jag kan varmt rekommendera den här klotången.
Det är samma som den röda klotången som används i filmklippet ovan.
En slö klotång trycker samman klon och sliter av den mer än vad den klipper. Detta kan både kännas obehagligt och göra ont så använd en vass klotång.
Om din hund blir stressad eller rädd så fort du tar fram klotången behöver du få hunden att lugna ner sig och slappna av. Jag vet – lättare sagt än gjort.
Vissa veterinärer rekommenderar användningen av Adaptil. Det är ett halsband som gör hunden lugn genom att avge en specifik doft.
Jag har aldrig själv använt Adaptil så kan inte svara för hur pass effektivt det är, men om du testar får du gärna höra av dig.
Min erfarenhet av hundar som är rädda för att få klorna klippta är att bara ta det lugnt.
Se till att du själv är lugn och se till att hunden också är lugn. Klipp sedan lite i taget, det gör ingenting om du inte kan klippa alla klorna på en gång.
Det är bättre att hunden inte upplever situationen som stressig utan får en positiv upplevelse. Beröm hunden och visa att den har varit duktig.
Med tiden kommer det bara gå lättare och lättare.
Du får gärna dela med dig om du har några bra tips på hur man lättare kan klippa klorna på en hund som inte tycker om det.