(Köpguide) 4 bästa hundselarna 2021

En hundsele är ett skonsammare och säkrare alternativ till ett traditionellt hundhalsband, framför allt för hundar som drar. Vanliga halsband kan dels orsaka skador, men också vara enklare för hunden att ta sig ur. 

För att hjälpa dig hitta den bästa hundselen för din hund har jag granskat utbudet och sammanställt fyra modeller som är bäst i test. Nedan hittar du även en köpguide där jag går igenom hur en hundsele fungerar, hur den ska sitta och vilka dess fördelar är. 

author
Rebecca rekommenderar
Vilken hundsele är bäst i test?
RankingProduktPris
1
Minfavorit
Julius K9 IDC459Högkvalitativ sele i flera färgerBäst i test
2 Puppia Soft229 krVadderade kanter och justerbar bröstremBästa budgetvalet
3 Puppia Ritefit Soft299 krBekväm och justerbar i snabbtorkade materialMest prisvärd
4 Anny-X Fun535 krGer full rörelsefrihet Bäst för den sportiga hunden

Så här gick jämförelsen till 

För att välja ut de modeller jag rekommenderar i denna köpguide har jag granskat marknaden och utgått från följande kriterier: 

  • Material 
  • Passform 
  • Komfort
  • Tålighet
  • Funktionalitet och anpassningsmöjlighet  
  • Kundrecensioner
  • Prisnivå

Nedan hittar du min detaljerade recension av de hundselar jag valt ut som de bästa på marknaden. 

1. Julius K9 IDC – Bäst i test

Pris: 459 kr

Min kommentar: Julius K9 IDC är en riktigt bra sele, den känns ordentlig och passformen är mycket bra. Rekommenderas!

Fördelar

  • Tåligt och vattenavvisande material
  • Justerbara remmar för perfekt passform 

Nackdelar

  • Tryckfördelningen kunde vara bättre för mindre hundar

Julius K9 IDC är en storfavorit bland både hundägare och experter. Selen är utvecklad för att anpassa sig efter hundens rörelser och erbjuder många praktiska funktioner som garanterar både säkerhet och komfort. 

De justerbara remmarna gör selen enkel att ta på och av. Den omsluter hundens kropp perfekt och behåller sin passform även under långa promenader. 

Ryggplattan är gjord av vattenavvisande material och är vadderad för att undvika onödiga belastningar över ryggen. På plattan finns dessutom ett handtag som underlättar om du vill hjälpa din hund på traven. 

Vid sidan av handtaget finns en smart koppling där du kan fästa sidoväskor och på så sätt förvandla selen till en klövjeväska. En annan fördel är att selens reflexband och reflextråd gör din hund synlig även vid dåligt väder. 

En stor fördel med Julius K9 IDC är att selen kommer i en rad olika storlekar och passar hundar mellan från 1 kg upp till 90 kg. Den finns dessutom i en rad olika färger och mönster. 

Julius K9 IDC – Du hittar produkten här

2. Puppia Soft  – Bästa budgetvalet

Pris: 229 kr

Fördelar

  • Bekväm passform
  • Meshtyg ger god ventilation 
  • Justerbara band ger hunden utrymme att växa 

Nackdelar

  • Något missvisande storlekar 
  • Kan vara svår att trä över hundens huvud

Puppia Soft är en utmärkt vardagssele tillverkad i meshtyg som erbjuder gott om ventilation. Den är lättanvänd och enkel, men erbjuder samtidigt hög komfort, vilket gör den till min personliga favorit i kategorin ”Bästa budgetvalet”.

Selen är enkel att sätta på – du trär den bara över hundens huvud. De vadderade kanterna minskar risken för skav mot hundens päls och både bröstplatta och krage är extra breda för att inte orsaka onödigt tryck över kroppen. 

Med hjälp av det justerbara bröstbältet anpassar du enkelt selen efter din hunds kroppsform och storlek. Är du ute efter en lättviktig hundsele som passar vid de flesta tillfällen kan Puppia Soft vara ett bra alternativ. 

Eftersom Puppia Soft kommer i storlekarna XS till 2XL finns det en storlek som passar de flesta hundraser. Även denna hundsele finns i flera färger som tillåter dig att välja just din favorit. 

Puppia Soft – Du hittar produkten här

3. Puppia Ritefit – Mest prisvärd

Pris: 299 kr

Fördelar

  • Justerbar krage 
  • Hög komfort och god ventilation 
  • Många färger 

Nackdelar

  • Enbart fyra storlekar 
  • Passar främst större hundar

Puppia Ritelift är ännu en sele i Puppia-familjen. Även denna sele är tillverkad av lätt meshtyg som gör den bekväm med perfekt passform och god ventilation. Kanterna är i vanlig ordning vadderade för att inte skava mot kroppen eller orsaka slitage på pälsen.

Till skillnad från Puppia Soft har Puppia Ritefit en justerbar krage som gör att selen enklare kan anpassas till hundens kroppsform för ökad komfort. Denna finess gör dessutom att selen passar perfekt till valpar som växer. 

Bröstremmen och kragen är breda för att fördela trycket jämnt över hela hundens kropp. Selens material gör att den enkel att tvätta samtidigt som den torkar snabbt. 

Puppia Ritefit kommer i fyra storlekar: S – XL. Även om detta är relativt lite jämfört med övriga modeller ger denna hundsele dig goda möjligheter att anpassa storleken själv. Likt Puppia Soft kommer Ritelift i ett flertal olika färger. 

Puppia Ritefit Du hittar produkten här

4. Anny-X Fun – Bäst för den sportiga hunden

Pris: 535 kr

Fördelar

  • Ger hunden full rörelsefrihet 
  • Perfekt vid aktiviteter i vatten 
  • Många färger och storlekar

Nackdelar

  • Något dyr

Som en liten bonus har jag även tagit med en hundsele som passar bra för mer aktiva hundar. Anny-X Fun är en ergonomisk hundsele som är helt vadderad för att ge både stöd och komfort. Jämfört med övriga modeller är den lättar och framför allt nättare. 

Hals- och bröstremmarna fördelar trycket optimalt för att skona hundens rygg och nacke. Den långa remmen runt bröstkorgen sitter längre bak för att hunden ska slippa skav i armhålorna och få full rörelsefrihet. 

Anny-X Fun passar utmärkt för hundar som tycker om att simma då tyget absorberar vatten och torkar blixtsnabbt. Selen behåller sin passform utan problem, men tänk på att skölja selen efter den används i saltvatten. 

Även om Anny-X Fun är en bra sele för sportiga hundar passar den även utmärkt för vardagliga promenader. Selen kommer i fem olika storlekar – från XXS till XL – och finns i olika färger. 

Anny-X FunDu hittar produkten här

Hur fungerar en hundsele? 

En hundselen är ett alternativ till hundhalsband som du använder för att hålla hunden kopplad, till exempel under era promenader. Selen består av remmar och band som du fäster runt hundens kropp. På ryggen finns vanligtvis en ögla i vilken du fäster själva kopplet. 

Moderna hundselar är vanligtvis tillverkade av vattenavvisande lätt material som andas för att ge god ventilation. Remmarna brukar vara vadderade för att inte skada hundens päls och justerbara för bästa möjliga passform. 

En del modeller har ett handtag på ryggplattan som tillåter dig att hjälpa hunden över ett hinder eller i en risksituation. Andra vanliga funktioner är reflexer som ser till att hunden syns i mörker och fästen för sidoväskor som tillåter dig att förvandla selen till en klövjeväska. 

Många hundägare, framför allt de som har hundar som drar, har upptäckt fördelarna med att använda sele istället för halsband. Dels ger selen dig bättre kontroll över din hund samtidigt som den fördelar dragkraften och minskar trycket mot hundens luftstrupe. 

Enligt hundpsykologen Anders Hallgren kan halsband – framför allt stryphalsbank – leda till allvarliga skador, framför allt på hundens nacke. Av 50 hundar som använt stryphalsbank hade så mycket som 96% fått skador i nacken, men också i halsen och svalget. 

Hur ska en hundsele sitta? 

Selen ska omsluta hundens kropp utan att glida runt, trycka, skava eller förhindra den att röra sig naturligt. Anslutningselementen ska vara ordentliga och hindra att selen öppnas om hunden drar eller snurrar runt kroppen.

Några vanliga tecken på en dåligt sittande sele kan vara:

  • Pälsförlust eller skavsår där selen sitter
  • Hunden kan vrida sig ut den
  • Bakstycket roterar fritt
  • Hunden vägrar gå

Eftersom hundar kommer i många olika storlekar och former rekommenderar jag att du alltid försöker prova en sele innan du gör ditt köp. Ska du beställa sele på internet bör du läsa storleksguiden noggrant. 

De flesta leverantörer presenterar sina storlekar efter bröstvidd och nacke. Om du tvekar mellan två storlekar, ta hellre den större och använd därefter remmarna för att göra den mindre. Detta gäller framför allt om selen är avsedd för en valp eller unghund som fortfarande växer. 

En riktlinje att utgå efter är att du ska kunna få in två fingrar mellan hundens hud och selen. Då sitter den som bäst.

Antidragsele – för hundar som drar

Det finns hundar som inte kan låta bli att dra i kopplet. Den som har haft en sådan hund vet hur jobbigt det kan bli. Hela promenaden förvandlas i en dragkamp och i slutändan är det oftast hunden som vinner. 

I dessa situationer kan en antidragsele vara något att investera i. Detta är en speciell sele som kan minska – i vissa fall till och med eliminera – dragbeteendet. 

Till skillnad från en vanlig hundsele är antidragselen försedd med en ring framme vid bröstkorgen där du fäster kopplet. När din hund börjar dra vänds kroppen mot dig och dragningen avbryts. På så sätt slipper du använda kraft för att få stopp på hunden samtidigt som den slipper strypeffekten.

Om du använder en antidragsele ska du undersöka hundens hud på bröstkorgen ofta för att se till att selen orsakat skav eller pälsbortfall. 

3 tips inför köp av hundsele

Oavsett om din hund drar, har begränsad rörelseförmåga eller blir lätt distraherad kan en hundsele vara något att testa.

Innan du köper en hundsele finns det dock en del saker som kan vara bra att tänka på.

Här kommer mina bästa tips. 

  • Testa i butik, köp online. Att välja rätt storlek på hundselen är viktigt, men kan vara svårt. Testa gärna i butik om du har möjlighet och köp sedan online (det är oftast billigare). Om du köper online direkt, se till att mäta noggrant och utgå från storleksguiden. 
  • Vänj hunden vid selen. Om din hund aldrig använt en sele tidigare kan det vara en god idé att låta hunden vänja sig vid selen innan du börjar använda den på heltid. Sätt på den korta stunder inomhus och belöna rikligt. 
  • Se till att hundselen sitter rätt. Du ska alltid få in två fingrar mellan remmarna och hundens hud. Du bör dessutom kolla efter skavsår eller slitningar på pälsen regelbundet för att se till att selen sitter som den ska. 

Hur hjälpsam var artikeln?

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Röster: 1 , Genomsnitt 5/5

Inga röster än, bli den första!

Vad synd att du inte gillar artikeln!

Hjälp oss förbättra den

Vad kan vi göra bättre?